Gând de recunoştință

Viața parohiei Ianuarie 14, 2013

Cu siguranţă sunt mulţi creştini care pot să aducă mărturie despre ajutorul pe care l-au primit în viaţa lor de la Dumnezeu. Ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut în Bicaz este dovada ajutorului de Sus nu în viaţa cuiva, ci a mai multor creştini, a unei întregi comunităţi parohiale nou înfiinţate.

Parohia ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din cartierul Dodeni al oraşului Bicaz a fost înfiinţată la 25 noiembrie 2009 prin Decizia nr. 795 semnată de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Prin înfiinţarea noii parohii, oraşul de la poalele Ceahlăului s-a îmbogăţit cu a doua parohie.

         Astfel, creştinii ortodocşi din cartierul Dodeni care mergeau până acum la biserica parohială din centrul oraşului au acum ocazia de a participa la sfintele slujbe de la paraclisul din cartier, amenajat în clădirea dezafectată a fostei centrale termice din strada Cojuşna nr. 5. Odată cu rezolvarea formalităţilor de predare - primire a clădirii, pusă la dispoziţia parohiei chiar din prima zi de către Consiliul Local, prin amabilitatea domnului Primar Constantin Catrinoiu şi generozitatea aleşilor locali, s-a purces la construcţia şi amenajarea viitorului paraclis.

Atunci când nimeni nu credea în împlinirea scopului nobil, chiar şi parohul numit să gestioneze situaţia creată, văzând în ce stare era clădirea dezafectată descurajându-se, căuta alte locaţii pentru a amenaja în grabă un locaş de închinare, s-a văzut puterea lui Dumnezeu la ridicarea noului locaş de cult. Şi, mare minune! Astfel, prin întârzierea venirii iernii - timp favorabil lucrărilor, prin trimiterea ”banului văduvei”, prin munca voluntară a zeci de credincioşi (nu doar a celor din parohie), Dumnezeu a fost mereu cu noi. Căci cum poate fi explicată găsirea fondurilor şi investiţiilor de peste trei sute de milioane lei vechi în două săptămâni de zile, decât numai ca purtarea de grijă a Milostivului Dumnezeu şi sprijinul pe care îl avem de la patronul paraclisului, Sfântul Serafim de Sarov.

Când majoritatea credincioşilor era sceptică în privinţa oficierii slujbelor de Crăciun în noul spaţiu, Bunul Dumnezeu care este alături de cei care doresc să-i ridice altare de închinare, a făcut posibilă materializarea dorinţei mai vechi a enoriaşilor de avea ”bisericuţa” lor. Aşa se face că mult mai repede decât am fi crezut şi contrar oricărei logigi şi calcule lumeşti, slujba de sfinţire a paraclisului s-a oficiat pe 17 decembrie 2009. Prin ridicarea paraclisului s-a adeverit zicala ”ce nu aduce anul, aduce ceasul” şi împlinirea cuvântului Scripturii: ”ceea ce este cu neputinţă la oameni, este cu putinţă la Dumnezeu” . Astfel, cu toţii ne-am bucurat de apariţia în oraş a paraclisului, fiecare contribuind după măsura posibilităţilor de care dispunea, căci măsura dragostei o întrece cu mult pe cea materială. Ne bucuram nu doar pentru ceea ce ofereau credincioşii, ci şi pentru sentimentul că nu am fost singuri la momente grele concretizat şi în sprijinul dat de parohiile şi mănăstirile care au conducători mărinimoşi.

Pe lângă grijile şi forfota specifică pregătirilor de Sfintele Sărbători din fiecare familie era şi aceea a pregătirii spaţiului sacru al paraclisului, pe care l-am transformat într-o iesle închinată Celui ce urma să se Întrupeze pentru noi. Toţi cei implicaţi am avut parte de un Crăciun cu totul special. Cu mic, cu mare ne-am adunat la Sfânta Liturghie şi apoi am cântat frumoasele colinde de Crăciun, simţindu-ne ca o mare familie. Căci aceasta şi suntem. Bisericuţa mult visată a devenit liantul de unitate şi dragoste a creştinilor din Dodeni pentru a aduce împreună laudă şi mulţumire lui Dumnezeu pentru toate.

Uitându-ne înapoi peste umăr la lunile care au trecut, mergem înainte cu dorinţa de a realiza proiectele de viitor, toate pentru realizarea mântuirii sufletelor, cu curajul şi convingerea că vom izbuti cu ajutorul de Sus, oprindu-ne puţin doar pentru a aduce un gând de recunoştinţă.   

 

Martie 2010

Preot paroh, Mihail Popa

Parohia Bicaz oraş II Dodeni