Sfânta Liturghie misionară la Parohia Bohotin

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 5, 2018   Autor: pr. Iulian Andrei

A fost prima din șirul celor trei Sfinte Liturghii cu scop misionar care, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, vor avea loc în luna decembrie în Protopopiatul II Iași.

Șaptesprezece preoți, din diferite cercuri misionare ale Protopopiatului II Iași, au slujit împreună, în fruntea soborului fiind Părintele Marian Timofte,Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor – care a susținut și conferința anunțată mai sus -  secondat de  Părintele Marius Daniel Profir, Protopop al Protopopiatului II Iași.

Părintele Vicar administrativ Marian Timofte, a accentuat, în prezentarea făcută, rolul preotului ca delegat al Chiriarhului locului în parohia unde i s-a încredințat slujirea în virtutea harului Preoției primit prin mâinile Arhiereului. „Preoția – spunea Preacucernicia Sa -  este cel mai mare dar pe care Dumnezeu l-a dat oamenilor și, în același timp este cel mai mare semn al dragostei lui Hristos.”   

Sfinția sa a accentuat faptul că preotul nu este un simplu asistent social care se ocupă cu actele de caritate: „Este firesc ca un preot, dacă are posibilitatea de a ajuta, să o facă. Dar nu trebuie să devină acesta singurul său țel. Lucrarea cea mai importantă a Bisericii și a preotului și episcopului trebuie să rămână lucrarea pastorală, misionară, în care sunt incluse: învățarea și mărturisirea dreptei credințe, să aducă jertfă lui Dumnezeu prin săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în Sfânta Biserică și a celorlalte Sfinte Taine. El trebuie să îndrume și să conducă și să povățuiască poporul lui Dumnezeu spre Împărăția lui Dumnezeu, spre mântuire. (…)”

Un alt îndemn al Părintelui Vicar administrativ a fost adresat credincioșilor parohiei, care trebuie să urmeze sfaturile și îndrumările „preotului care este rânduit aici de către episcopul locului, prentru că preoția este validă și legitimă doar dacă este săvârșită de către un preot aflat în comuniune cu ierarhul locului și cu ceilalți preoți din Biserica Ortodoxă. La rândul său episcopul este canonic, adică legiuit, dacă este în comuniune cu Sfântul Sinod, adică cu ceilalți episcopi canonici din Biserica locală și apoi din Biserica Universală. Și dumneavoastră urmați sfaturi și îndemnurile părintelui duhovnicesc din parohie și părintele acesta urmează sfaturile și îndemnurile episcopului, care în cazul nostru este Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Teofan.”

La Chinonicul Sfintei Liturghii copiii de la Școala cu clasele I-VIII din Bohotin, coordonați de Domnul profesor Cosmin Lercă și Domnul învățător Vasile Rotaru, au deschis sezonul colindelor cu un concert impresionant. Fiecare dintre copii au primit un mic cadou delicios, prin grija domnului Marius Vișan.

La final, Părintele Protopop Marius Daniel Profir a rostit un cuvânt concluziv, în care a subliniat importanța acestui moment misionar și faptul că luna acesta vor mai fi două astfel de întâlniri: „Nu este un element de noutate desăvârșită, pentru că noi preoții, în cadrul cercurilor misionare, avem această obișnuință, de a ne întâlni în slujire. Și credincioșii ar trebui să ia exemplu de la preoți. Dacă preoții sunt în unitate, se ajută unii pe alții, sunt alături unii de alții, se sprijină, își fac timp pentru frații lor preoți în lucrarea pe care o săvârșesc, și credincioșii sunt chemați același lucru să îl împlinească. Astfel are loc împlinirea comuniunii. Putem împlini puține lucruri singuri, dar putem împlini multe dacă ne adunăm mai mulți, și credincioși și preoți. Avem și cuvântul Mântuitorului care spunea că Acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor!. (Matei 18,20).”

În biserica parohială, a urmat apoi dezbaterea pe marginea temei susținute de Părintele Vicar administrativ Marian Timofte, fiecare dintre preoții participanți având prilejul să-și exprime opinia cu privire la situații cu care s-au confruntat în parohiile lor în ceea ce privește misiunea pe care un preot paroh o are în parohia pe care o păstorește - de a aduna pe oameni în jurul lui pentru a-i conduce către Hristos.

(Pr. Iulian Andrei - Paroh al Parohiei Bohotin)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri